Hva er sportsvasking?

Sportsvasking er når en stat arrangerer, sponser eller tar eierskap til høyprofilerte sportsbegivenheter eller sportsorganisasjoner, for å avlede oppmerksomheten vekk fra forhold som den samme staten er under sterk kritikk for fra andre staters side.

Det er med andre ord en PR-kampanje for å forsøke å få idrettens verdier til å smitte over på landet. Slik øker man sin anseelse internasjonalt.

En av de mest aktive statene på dette feltet er Qatar. De har kjøpt seg innflytelse i fotballen via blant annet PSG, UEFA og FIFA. Qatar har ikke bare fått tildelt Fotball-VM i 2022, de er også verter for blant annet Klubb-VM, og landslaget deres har fått “gjesteplass” i blant annet Gold Cup og Copa America. I tillegg er de vertskap for en hel rekke andre idrettsarrangementer innen motorsport, håndball, tennis og mer.

Abu Dhabi eier City Football Group, som igjen eier klubber som Manchester City, Melbourne City, Montevideo City Torque, New York City, Girona FC, og flere. De bygger et globalt nettverk av fotballklubber til enorm kostnad. Ikke bare forrykker de konkurransesituasjonen i fotballen, men de bruker disse klubbene aktivt for å promotere seg.

Andre land som driver med sportsvasking er blant annet Russland, Hviterussland, Kina, Bahrain, og Saudi-Arabia.

Se video fra Amnesty Norge her, hvor de forklarer hva sportsvasking er:

https://www.facebook.com/AmnestyNorge/posts/10157475396688652

(vi er ikke assosiert med Amnesty).